Antal portioner 4-6 personer

Det behöver du

4- 6 portioner

10 st medel stora potatisar

1 purjolök

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

2 dl mjölk

400- 500 g benfri kassler

2 dl riven ost

 

Fyllning:

3 msk senap

1 msk smulad dragon

3 msk finhackad persilja

1 msk margarin

2 dl riven ost

kassler på potatisbädd

Hur man

Ugnsvärme 225 grader i till lagning tid ca 45 minuter

 

·        Skala och skiva potatisen i tunna skivor

·        Strimla purjon

·        Smöra en ugnsfast form.

·        Varva potatisen och purjolöken, salt, peppar och 2 dl ost i ugnsformen.

·        Häll på mjölken

·        Sätt in formen i mitten på ugnen ca 25 minuter

 

 

·        Skär kasslern i tunna skivor

·        Blanda senap, persilja , dragon och  matfett.

·        Fördela fyllningen på hälften av kassler skivorna. Lägg resten av skivorna ovan på de med fyllning.

·        Därefter läggs kasslern på potatisen bädden. In i ugnen igen ca 20 min

·        Servera med sallad

Antal portioner 8 personer

Det behöver du

 

helstekt kalkon fylld med katrinplommon serverad med steksås smaksatt med portvin. Servera med klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.

Ingredienser till recept

  • 1 hel kalkon, ca 5 kg
  • 1 halv citron
  • ½ dl smält smör
  • salt och peppar
  • 2 msk soja
  • Fyllning:
  • 1 påse katrinplommon
  • 1 dl hackad persilja
  • 5 klyftade äpplen
  • Bomullssnöre
  • Till pannan:
  • 2 lökar
  • 2 morötter
  • 5 torkade enbär
  • vatten
  • Till sås:
  • ca 5 msk mjöl
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • Salt och peppar
  • 2 dl portvin
  • 5 msk portvinsgelé

 

 

 

 

ugnstekt kalkon

Hur man

Tillagning av recept

  1. Tina kalkonen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med snöre.
  4. Gnid in kalkonen med citron.
  5. Blanda smöret med salt, peppar och soja samt pensla kalkonen runt om.
  6. Nu ska du helsteka kalkonen med bröstet nedåt i 2,5 timmar (beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon). När kalkonen börjar få fin färg (efter ca 40 minuter), öser du med någon dl vatten och sänker temperaturen till 175 grader.
  7. Sista halvtimmen vänder du bröstet uppåt så att det får fin färg.
  8. Ta ut kalkonen, häll av och sila skyn (spara den till såsen) och låt kalkonen kallna.
  9. Tranchera/skär upp kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Vid servering värms kalkonen under folie.
  10. Gör såsen till den stekta kalkonen: Späd skyn till 1 liter och koka upp. Red av med vetemjöl utrört i lite vatten. Låt koka några minuter och tillsätt grädde. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvin, ev. katrinplommon (mixa i dem med stavmixer) och portvinsgelé.

 

8 portioner helstekt kalkon

Antal portioner 4 pers

Det behöver du

Beskrivning av recept

Recept på morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet. Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt morot i. Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.

Ingredienser till recept

  • 700 gram skalade morötter
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad (valfritt)
  • Salt och vitpeppar
  • Citronsaft

Morotssoppa

Hur man

Tillagning av recept

Skala och slanta morötter. Skala och hacka lök. Lägg i väl saltat kokande vatten och koka i cirka 12 minuter. Häll av cirka ¾ av vattnet och slå på mjölken. Koka upp. Mixa med stavmixer eller mosa morötterna. Tillsätt örter och smaka av med salt och vitpeppar.

Antal portioner 4

Det behöver du

Lax biffar

 

För 4 pers

 

Mixa ca 140 g laxkött per person tillsammans med ägg. 1 ägg per 500 g är lagom, det är inte så noga. Tillsätt salt och peppar och gärna lite färska örter. Mixa slätt och forma till biffar. Stek i olivolja och smör eller något av det. Ca 2 minuter på varje sida. Till detta serverar jag vitkålssallad, avokadomos, morotsstavar och rucolasallad.

 

 

Vit kålsallad

 

½ vitkålshuvud

1 msk vitt vins vinäger

2 msk olja

6 rågade msk inlgad sallads paprika

4 msk lag från paprikan

1 msk vitpeppar

1 tsk salt eller tex vitlöksalt.

 

Avokadomos

 

4 pers

 

800 gr potatis

50 gr smör

2 dl mjölk

3 st avokados

salt o peppar

Lax biffar med vitkålsallad & avokadomos

Hur man

Tillagning av moset
1. Skala potatisen och koka den mjuk, cirka 20 minuter. Om potatisen delas går det snabbare.

2.
Värm upp mjölk och smält smör.

3. Häll av vattnet från potatisen och sätt tillbaka kastrullen på plattan.

4. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller med en gaffel. Tillsätt smör och mjölk till lagom konsistens. Gröp ur och mosa in avokado. Rör om regelbundet så att moset inte bränns vid